Laatst vroeg iemand me of continu blijven leren nou écht nodig is. “Op een gegeven moment weet je het toch wel?” Zei hij. Ik moest meteen denken aan topgolfers. Of topsporters in het algemeen. Geen enkele prof stopt met trainen zodra hij ‘goed genoeg’ is. Sterker nog, hoe beter je wordt, hoe serieuzer je traint.
Dit geldt natuurlijk niet alleen op de sportvelden. In professionele ontwikkeling werkt het net zo. Je hoeft niet ‘stuk’ te zijn om te verbeteren. Sterker nog, juist als het goed gaat zit daar vaak de meeste ruimte om te groeien. Continu trainen betekent niet dat je telkens iets nieuws moet leren. Zeker niet. Het betekent dat je bewust blijft reflecteren, oefenen, en verfijnen. Op gedrag, communicatie en keuzes die je maakt. Zodat je niet verslapt. Zodat je vooruit blijft gaan.
Een voorbeeld uit eigen ervaring
Tijdens mijn golflessen heb ik veel gebruik gemaakt van videoanalyses. Niet om te beoordelen, maar om bewustwording te creëren. Niet goed of fout. Mooi of lelijk. Nee. Het gaat om iets anders. Wat gebeurt er nou eigenlijk écht tijdens die swing? Wat denk je dat je doet en wat laat de beelden eigenlijk zien? Vaak zitten daar grote verschillen tussen. En precies daar ontstaat de leerwinst. Deze manier van kijken helpt golfers om sneller en gerichter te ontwikkelen. Je schijnt een licht op een blinde vlek. En dat geldt net zo goed buiten de golfbaan. Klinkt best logisch. Toch?
Nóg een voorbeeld – uit het onderwijs
In het onderwijs bestaat ook een soortgelijke krachtige vorm van training. Namelijk videobegeleiding. Een collega zit achter in de klas en filmt de les. Vervolgens kijkt de docent de beelden samen met die collega terug. Geen oordeel, geen fout. Nee. Gewoon kijken en praten. Wat zie je gebeuren? Wat werkte goed? Wat zou je anders kunnen doen? Een simpele en effectieve manier om jezelf als docent verder te ontwikkelen. Wat denk je? Bijna niemand maakt er gebruik van. De weerstand is groot. Alsof feedback gelijk staat aan falen. Alsof het filmen van een les een aanval is op je vakmanschap. Bizar eigenlijk. Juist hier ligt een enorme kans. Want wie durft te kijken, groeit.
Succesvolle mensen snakken naar goede feedback
En net als in de sport is het in je werk vaak verleidelijk om vooral bezig te zijn met klantgesprekken, deadlines en resultaten. En niet persé met je eigen kunde. Maar dit is oh zo belangrijk. Het resultaat verandert niet zolang jij hetzelfde blijft doen.
Patronen doorbreken
Goede training doorbreekt patronen. Het verandert routines die ooit werkten, maar nu misschien minder effectief zijn. Zoem je regelmatig even uit en neem jij je vaardigheden of gedrag onder de loep? Dan zorg je ervoor dat je bewust blijft in plaats van automatisch.
Trainen geeft energie
And last but not least. Trainen geeft energie. Je ontdekt weer waarom je ooit voor je vak koos. Je krijgt nieuwe input. Wisselt ervaringen uit. En je merkt dat je niet de enige bent die met bepaalde vragen rondloopt. Het houdt je fris. En misschien nog belangrijker, het voorkomt dat je werk een trucje wordt.
Dus vraag jezelf eens af. Wanneer heb jij voor het laatst getraind op je professionaliteit? En hoe zorg jij dat je scherp blijft? Ook als je al op een hoog niveau zit? Ook topspelers kijken terug om vooruit te komen. Waarom zou jij dat niet doen?
Toch een beetje nieuwsgierig geworden? Laat het me weten. Koffie kan altijd en wie weet kunnen we iets voor elkaar betekenen.